Minister M. Lajčák musel po M. Dzurindovi zrušiť 15 zmlúv

13.05.2012 Bratislava

Bratislava 13. mája (TASR) - Predchádzajúce vedenie Ministerstva zahraničných vecí (MZV) SR podpísalo v období po parlamentných voľbách (10. 3.) a pred nástupom novej vlády (4. 4.) 31 zmlúv. Niektoré z nich podľa podpredsedu vlády a súčasného šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) "doslova kričia" pochybnosťami.

"Druhého apríla, to znamená dva dni pred nástupom našej vlády, vtedajší vedúci nášho služobného úradu podpísal zmluvu za viac než milión eur so spoločnosťou s ručením obmedzeným, aby nám vyhodnotila, čo máme urobiť s naším majetkom v Moskve. My vieme veľmi dobre, čo s ním máme robiť! Ja na to nepotrebujem mať milión eur," vyčítal dnes Lajčák svojmu predchodcovi Mikulášovi Dzurindovi (SDKÚ-DS) v politickej diskusii TV Markíza Na telo.

Minister zahraničných vecí pritom naznačil aj pochybné postupy pri rozdeľovaní rozvojovej pomoci. Zamestnanci predchádzajúceho vedenia mali podľa neho v čase, keď nová vláda ešte len skladala sľub, "vykrúcať ruky" novým zamestnancom, aby podpísali zmluvy. "My sme dnes tie zmluvy vyhodnotili - z 38 som musel 15 zrušiť," poznamenal podpredseda vlády sociálnych demokratov. Na nevýhodnosť či "škodlivosť" týchto zmlúv pritom podľa Lajčáka poukazovali dokonca aj slovenskí veľvyslanci v dotknutých krajinách.

"To nie sú vážne obvinenia. To je nenáležité a veľmi sa čudujem, čo pán podpredseda vlády narozprával," komentoval Dzurinda, podľa ktorého sú to všetko len lži. Podľa neho rezort nemal dôvod vyčkávať s podpísaním príslušných zmlúv, keďže by to paralyzovalo jeho prácu v období pred vymenovaním nového kabinetu. "Mal som záujem, aby sme tie peniaze mohli v danom roku vyčerpať, aby subjekty, ktoré uspejú v tých grantoch, mali dostatok času vyčerpať tie peniaze efektívne," argumentoval Dzurinda.
 

Vyberte región